Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Ellentmondás a vagyonkezelésben: bányajáradék vagy vízkészlet járulék?

« Vissza a főoldalra

www.mgte.hu » Vagyonkezelés » Bányajáradék vagy vízkészlet járulék?

A törvényi definíciókból kiindulva nézzük meg a hasonlóságokat és – főleg – a különbözőségeket a geotermikus energia és a termálvíz között! Ezt a két fogalmat sokan még ma is egymás szinonimájaként fogják föl, ami köznapi értelemben még elfogadható, de szakmailag hibás.


Megfelel viszont a valóságnak, hogy a termálvíz a geotermikus energia hordozó közege, mégpedig a leggyakoribb és a legtermészetesebb. Ugyanakkor a geotermikus energiára és a termálvízre, mint felszín alatti vízre nagyon különböző jogszabályok érvényesek, és a használatukat engedélyező hatóságok is mások. A kitermelt geotermikus energia után bányajáradék, míg a víz után – visszatáplálás híján – vízkészlet járulék (VKJ) fizetendő.

Egy ponton azonban összeérni látszik a két fogalom, ami a hatósági engedélyezésben okoz, illetve okozhat zavart. A felszín alatti vizek vagyonkezelői jogkörével rendelkező vízügyi igazgatóságok a termálvíz hőmérsékletében bekövetkezett csökkenést a víz minőségi változásának tekintik, amely alapján – szerintük – vagyonkezelői ügy keletkezik. Ha ez igaz lenne, akkor az igazgatóságok véleményét még akkor is ki kellene kérni, ha egy teljesen zárt technológiájú energetikai hasznosítás során a termálvíznek sem mennyiségében, sem – a hőmérsékletén kívüli – egyéb kémiai és fizikai tulajdonságában nem törté- nik változás. A vízügyi igazgatóság tehát olyan vagyonelemnek könyveli el a termálvíz lehűlését, ami fölött neki van kezelői joga. A bányatörvényből és – különösen – a bányajáradék kiszámítási módjából következően a termálvíz energetikai célú lehűtése geotermikus energiahasznosításnak minősül, vagyonkezelőként tehát joggal jelentkezik a bányakapitányság (utódszervezete). Nyilvánvaló, hogy ugyanazon állami tulajdonnak nem lehet két vagyonkezelője.

Szita Gábor 2016.

A geotermikus energia vagyonkezeléséhez kapcsoló kérdések: 

  1. Melyik vagyonkezelő az illetékes, ha a termálvíz lehűl?
  2. Jogos-e a bányajáradék termálvízből kinyert hő után?
  3. Jogos-e a vízügy aggódása a termálvíz és a földtani közeg lehűlése miatt visszatáplálásos hasznosítás esetén?
  4. Szükséges-e a vízügyi vagyonkezelő hozzájárulása a termálvíz kitermeléssel és visszatáplálással megvalósuló geotermikus energiakinyeréshez?
  5. Szabad-e egy vízjogi engedéllyel rendelkező, zárt rendszerű, visszatáplálásos termálvíz hasznosítás teljesítményét változtatni?
  6. Van-e értelme a lekötött vízkészletnek visszatáplálás esetén?
Szita Gábor    

2016-07-15

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában: A vízügyi igazgatóságok mint vagyonkezelők ||


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat