Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Meghívás geotermikus szakmai találkozóra: 2016.11.10.

« Vissza a főoldalra

A Magyar Geotermális Egyesület egynapos geotermikus szakmai találkozót szervez 2016. november 10.-én Veresegyházon, a Szabadidős és Gazdasági Innovációs Központban (Veresegyház, Fő út 45-47.). Mint ismeretes, e település mintatelepülésként is megállja helyét, ha teljes körű geotermikus energia hasznosításról van szó - méltó helyszíne tehát a programnak.


Miről szól a szakmai nap?

1.  Mesterséges vízkiemelés termálkutakból centrifugál szivattyúval

Általános ismertetés hangzik el a függőleges tengelyű, többlépcsős centrifugál szivattyúk vízbe merülő típusáról, amit röviden búvárszivattyúnak nevezünk. Szó lesz többek között a jellegörbéről, a szükséges beépítési mélységről az NPSH értékről, a kavitációról, a frekvenciaváltós szabályozásról, a frekvencia és a teljesítményfelvétel összefüggéséről, a minimális fordulatszámról, a kimeneti (színusz) szűrőről, a motorhűtésről, stb.

Esettanulmányi szinten bemutatunk termálvizes búvárszivattyú alkalmazásokat három településen. Ismertetjük az üzemi körülményket, a tapasztalatokat, a meghibásodásokat, és választ keresünk pl. arra kérdésre, hogy a gyártói tiltás ellenére miként működhetett egy szivattyú 21 Hz-es fordulatszámon 90°C-os környezetben folymatosan csaknem 5 éven át.

Bemutatjuk az olajipar által extrém körülményekre tervezett szivattyúk felépítését, illetve a felszínről tengellyel hajtott ún. hossztengelyes gépek kialakítását, előnyüket és hátrányukat a merülő szivattyúkhoz képest.

2.  Lehűlt termálvizek továbbhasznosítása hőszivattyúval

Ismertetjük a hőszivattyút, mint temodinamikilag egy hűtési körfolymatot megvalósító eszközt, ami alkalmas arra, hogy az általában használhatatlan, alacsony hőmérsékszintű energiából értékes hőmérsékletű energiát nyerjünk. Kitérünk a jósági tényező (COP) lényegére, kiszámítására, és hogy miként tudjuk azt gyosran és egyszerűen megbecsülni. Bemutatunk egy lehetséges kertészeti alkalmazást lehűlt termálvizből történő további energianyeréssel.

3.  Méréstechnika

Előadás hangzik el arról, hogy milyen fizikai elv alkalmazásával, milyen mérőműszerrel lehet megmérni a gázos termálvizek víztartalmát. Foglalkozunk még a termálkutak vízszintmérési problémájával, néhány helyszíni tapasztalat bemutatásával.

Részletes program itt érhető el >>>

A rendezvény helyszíne: Veresegyház

A rendezvény időpontja: 2016. november 10. csütörtök, 10-17 óráig. Regisztráció és kiállítás megtekintése 9 órától.

 

 

   

2016-10-23

^ Ugrás az oldal tetejére ^
Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat