Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Geotermikus energiahasznosítás napelemmel termelt villamos segédenergiával

« Vissza a főoldalra

www.mgte.hu » Megújuló energia » Megújulót megújulóval

A Szentes Városi Szolgáltató KFT 3 db termál kutat üzemeltet. Az üzemeltetés során az egyik legnagyobb költség a villamos energia ára. 


A költségek csökkentésére 2010-ben pályázatot nyújtottak be a KEOP -4.10.0-ra 2 db 50 kWp teljesítményű háztartási napelem erőmű létesítésére. A válasz késlekedése miatt és mivel a két erőmű pályázathoz szükséges önrésze rendelkezésre állt, úgy döntöttek, hogy az egyik erőművet megvalósítják: Így került sor ajánlatkérésre a napelemeket illetően és a kivitelezésre vonatkozóan. A választott napelem modulok névleges teljesítmény romlása az első évben 2,5% és tíz év múlva is 90% névleges teljesítményre képes. Teljesítmény értékekre tíz év garanciát, a termékre öt év garanciát biztosított a forgalmazó cég. A napelemek által termelt áram alacsony feszültségű kommunális hálózatba történő párhuzamos betáplálásához inverter szükséges, a választott névleges AC oldali teljesítménye 10000 W, maximális DC oldali teljesítménye 10 770 W, feszültséghatára 230 V- 500 V közötti.

A Szentes I. B657-es termálkútnál minimális tereprendezést követően került sor a kivitelezési munkákra. A kivitelezők két hét alatt végeztek a telepítéssel, és vállalták az áramszolgáltató felé történő teljes körű ügyintézést, így a beruházás teljes bekerülési összege valamivel meghaladta a 30 000 000,- Ft-ot. 2014. június 27-én üzembe helyezésre került az erőmű, mely azóta folyamatosan termeli az áramot az áramszolgáltató részére. Az áramszolgáltató a korábbi rádiós árammérőjét kicserélte ún. ad- vesz mérőórára, így méri a megtermelt villamos energia mennyiségét, valamint a vételezést is. A leolvasás évente, a fizetés pedig az energia mérleg alapján történik.

Számítások szerint évi minimum 60 000 kWh villamos energia termelésére képes a berendezés, mely a napsütötte órák számának növekedésének arányában elérheti a 85000 kWh évi termelést. Ez a mennyiség teljes egészében fedezi a I. sz. termálkútnál lévő villamos berendezések energia szükségletét. Ezzel elérték, ami a címben is szerepel, hogy megújuló energiát termelnek megújuló energiával. 

   

2014-07-09

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában:


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat