Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

A Magyar Geotermális Egyesület véleménye

« Vissza a főoldalra

www.mgte.hu » Földhő Hírlevél » Az ÁCsT véleményezése

Vélemény az Energetikai Ásványvagyon-hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Tervről (ÁCsT)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jogszabály–előkészítő Főosztálya ‒ hat másik civil szervezettel együtt ‒ felkérte a Magyar Geotermális Egyesületet, hogy a 2016 januárjában közigazgatási egyeztetésen túljutott Energetikai Ásványvagyon-hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Tervről (ÁCsT) mondják el véleményünket. A minisztérium megfelelően hosszú időt (10 napot) biztosított álláspontunk kialakításához. Ez mindenképpen dicséretes ahhoz képest, amikor 1 nap, vagy még annál is rövidebb időszak áll rendelkezésre hosszú jogszabálytervezetek véleményezésére.


Többen megkérdezhetnék, hogy az MGtE-nek mi köze lehet az ásványvagyon-gazdálkodáshoz. Röviden megválaszolva pontosan annyi, mint amennyi abból adódik, hogy a geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása annak a bányatörvénynek a hatálya alá tartozik, amit eredetileg az ásványi nyersanyagok bányászatára találtak ki. Tekintettel arra, hogy a geotermikus energia hasznosításnak nincs önálló törvénye, ‒ pedig kellene! ‒ kénytelenek vagyunk beérni azzal, hogy legalább a bányatörvény kapcsán és az ásványi nyersanyagok okán foglalkoznak a geotermikus energia néhány stratégiai kérdésével.

Az alábbiakban idézzük az MGtE ez ügyben keletkezett véleményét.

A határozattervezet 1. mellékletében foglalt javaslatok véleményezése:

5.a)
A visszasajtolás technológiájának kutatás-fejlesztésével egyetértünk. A vízkivétellel nem járó geotermikus villamosenergia-termelés támogatásával jelenleg nem értünk egyet.

Indokolás:

Az ÁCsT-ben megfogalmazott és közvetített EGS kép egy sok évvel ezelőtti, már meghaladott állapotot tükröz. EGS alatt már nem azt értjük, hogy egy 200°C-os, vagy 200°C-hoz közeli hőmérsékletű repedezett kőzettömbben/tárolóban több-kevesebb sikerrel – inkább kevesebbel – végzünk valamilyen rétegkezelést, majd ORC technológiával villamos áramot termelünk. A Soults-sous-Forets-i európai demonstrációs EGS projektre a nemzetközi geotermikus szakmai elit és kutató közösség úgy tekint, hogy az igazolta az EGS koncepció megvalósíthatóságát, még ha érdemi villamos áram termelésre alkalmatlan is. Szakmai és kutatói közmegegyezés azonban, hogy a Soults-sous-Forets-ban, ill. más EGS próbálkozásokban eddig alkalmazott geo-műszaki technológiákat igen jelentősen tovább kell fejleszteni, vagy újakkal kell felváltani. Soults-sous-Forets-t megismételni még „javított kiadásban” is, pl. a hydroshearing rétegkezelési koncepció bevetésével – ami a geomechanikai lényeget tekintve egyébként nem újdonság – teljességgel értelmetlen. Az EGS fejlesztések jelenleg több szálon futnak. Az egyik fő irány a magas, 400-450°C hőmérsékletű gőztárolókból, kőzettestekből történő termelés, ill. belső energia kinyerés, mert ebben a hőmérséklettartományban már jóval kedvezőbb, atomerőműi hatásfok közelében valósítható meg villamos áram termelés. Ebbe a fejlesztési vonulatba tartozik pl. az Iceland Deep Drilling Project, amelynek első fázisában 427°C kúttalp hőmérsékletet értek el. Egy másik fontos terület az olajipar által dominált rotary fúrási technológia helyett új, jóval hatékonyabb és olcsóbb mélyfúrási technológiák létrehozása (pl. lézeres fúrás.) Egy további irány a nagy hőátadó felületet biztosító, olcsó rétegkezelési technológiák fejlesztése. A jelenleg érvényes EGS koncepció egyébként már nem követeli meg a villamos áram termelést, a hőhasznosítási projektek is az EGS kategóriába tartozhatnak. A lényeg a jelenleginél sokkal hatékonyabb és/vagy olcsóbb, „engineered” geo-műszaki technológiák kifejlesztése és használatba vétele. A nemzetközi piacon jelenleg elérhető technológiákat alkalmazó, villamos áram termelési célú EGS projektek támogatása hazai hőmérséklet viszonyok mellett, a kis hatásfok és a hatalmas költségek miatt megítélésünk szerint értelmetlen vállalkozás. (Megjegyzés: az ÁCsT-ben a hidraulikus rétegrepesztésre adott meghatározás téves. Javasoljuk egy, a nemzetközi szakmai és tudományos közvélemény által nagy presztízsűnek tartott kőzetmechanikai szakkönyvben fellelhető meghatározás átvételét.)

5.c)
A geotermikus beruházások kezdeti magas földtani kockázatának pénzügyi kezelése jelenleg nem tekinthető elsődleges kérdésnek a magyarországi geotermikus energiahasznosítás fejlődése szempontjából. Figyelemmel a geotermikus energia hasznosítása terén tapasztalható, az alábbiakban részletezett magyarországi viszonyokra, és arra, hogy a fluidum bányászatban a geológiai kockázat kezelése megoldott, a geotermikus projektek geológiai kockázatának közpénzből történő kezelését kifejezetten ellenezzük.

Indokolás:

Egyéb észrevételek

  1. Vezetői összefoglaló (8. oldal)
    A geotermikus energiahasznosítás jövőképe szempontjából a geotermikus város- és távfűtés ösztönzésével és a visszasajtolás elősegítésével maximálisan egyetértünk. Megjegyezzük, hogy a hatékony energiahasznosulásnak nem kizárólagos feltétele a kaszkád-rendszerű kialakítás. A hatékonyságot a támogatások odaítélésénél nem a kaszkád kapcsolás alkalmazásával, hanem pl. a hasznosításból kilépő fluidum éves átlaghőmérsékletével célszerű megítélni, ti. hogy az mennyire közelíti meg az éves külső átlaghőmérsékletet.

  2. Geotermikus energia (3.4 fejezet)

Budapest, 2017. június 29.

Szita Gábor
elnök

   

0000-00-00

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában: Nyilatkozat || MGtE Közgyűlés || GeoTHERM kiállítás || Beszélgetés Dr. Bogár Lászlóval || Globális energiaörvényben


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat