Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Geotermia külföldön

« Vissza a főoldalra

Geotermia külföldön


Geotermia Szlovákiában

Szlovákiának kiváló geotermikus adottságai vannak. Az 1970-es évektől napjainkig az ország területének 27%-án tárták fel a forrásokat.Részletes leírás »


Geotermikus energia Olaszországban

Olaszország Izland mellett az egyik vulkanikusan leginkább aktív európai ország. Legfejlettebb geotermikus régiói (kiterjedt száraz gőz forrásokkal) kialudt vulkáni területen találhatók (Észak-Olaszország). Ipari források szerint jelenleg a világ hatodik legnagyobb geotermikus elektromosság termelője.
Rövid áttekintés után a pontos adatok, majd a főbb régiók bemutatása következik:Részletes leírás »

Geotermikus energia Svájcban

Svájcban a geotermikus energia közvetlen felhasználása a legelterjedtebb, a hasznosítás több módját is alkalmazzák. Termálvízzel fűtenek termálfürdőket, lakóházakat, apartmanokat, irodákat. Az utóbbi években megnőtt a jelentősége a nyári időszakban való hűtésnek is. A vezetékes vizet is használják hűtésre és fűtésre. Újdonságnak számít a geotermikus energia közvetlen felhasználása a mezőgazdasági szektorban. Összességében a hőszivattyúk teszik ki a geotermikus alkalmazások nagy részét, ami kb. a 85%-a az összes kiépített kapacitásnak.Részletes leírás »


Geotermikus energia Tajvanon

Tajvan gazdag geotermikus forrásokkal rendelkezik a vulkanikus tevékenységnek és a lemezmozgásoknak köszönhetően. Az 1980 óta elérhető adatok alapján Tajvan sekély geotermikus potenciálja kb. 1 GWe, ami kevesebb, mint az országos bruttó villamosenergia-termelésének 3%-a. A geotermikus adottságok újraértékelésével 4 új potenciális helyszínt fedeztek fel. Ezzel Tajvan geotermikus forrásai akár a 160 GWe-t is elérhetik, ebből 33,6 GWe a kiaknázható geotermikus energia.  Részletes leírás »

Geotermikus energia Lengyelországban

Lengyelország alacsony hőmérsékletű forrásokkal rendelkezik, a hőáram értékei 20-90 W/m2 , a geotermikus gradiens értéke 1-4°C/100 m, ezért a fő hasznosítási terület a termálvíz közvetlen felhasználása fűtésre, fürdővíz és uszodavíz fűtésére. Jelenleg Lengyelország energiaellátásának 0,16%- át fedezik geotermikus energiából, és 0,29%-ot hőszivattyús rendszerekkel. Részletes leírás »


Geotermikus energia Kínában

Kína régóta hasznosít közvetlenül középalacsony hőmérsékletű geotermikus energiát, de a magas hőmérsékletű termálvíz alapú villamosenergia-termelés még elmaradott az országban. Részletes leírás »

Geotermikus energia Franciaországban

Franciaország 2009-ben kitűzte, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányát 23%-ra növeli. Ehhez 2020-ra 20 mtoe megújuló energiát kell előállítania, ennek 50%-át megújuló hőenergiából és 50%-át megújuló villamosenergiából. Részletes leírás »


Geotermikus energia Hollandiában

Hollandiában 2013-ban mély és sekély kutak esetén 2012-höz képest 25%-os a növekedés.Részletes leírás »

Geotermikus energia Izlandon

Izland jelentős geotermikus potenciállal rendelkezik a tektonikai mozgásoknak és vulkánoknak köszönhetően. Legalább 20 magas hőmérsékletű terület fekszik a vulkanikus zónában, ahol a hőmérséklet eléri a 200°C-ot 1000 m mélységben, és több mint 250 alacsony hőmérsékletű terület, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 150°C-ot 1000 m mélységben. Részletes leírás »


Geotermikus energia Japánban

Japánban a geotermikus energia becsült elméleti potenciálja 3 km-es mélységig 20 GWe. Részletes leírás »

Geotermikus energia Törökországban

Törökország egyike a geotermikus energiában leggazdagabb országoknak. Jelentős fejlődés mutatkozik a geotermikus alapú villamosenergia-termelés és közvetlen felhasználás terén az utóbbi 5 évben. A geotermális törvények és szabályozások felgyorsították a geotermikus tevékenységet. Főként az átvételi tarifa alkalmazása lendítette fel az ágazatot.Részletes leírás »


Geotermikus energia Indonéziában

Indonézia geotermikus energiájának forrásai a Szumátra, Java, Bali és a kisebb szigeteken fekvő vulkánok. Az Országos Geológiai Intézet (National Geological Agency of Indonesia) legfrissebb számítása szerint 312 potenciális helyszínen 28 GWe a geotermikus potenciál, ami kicsivel magasabb az 5 évvel ezelőtti 27 GWe-os becslésnél. A legnagyobb készlettel Szumátra rendelkezik 12,8 GWe-val, de erre eddig csak 122 MWe teljesítményű geotermikus erőművet építettek ki.Részletes leírás »

Geotermikus energia az USA-ban

A geotermikus energiát villamosenergia termelésre és közvetlen hasznosításra is felhasználják az USA-ban. Az Egyesült Államok továbbra is élen jár a geotermikus villamosenergia és hőtermelés terén, illetve a hőszivattyús rendszerek alkalmazásában. Részletes leírás »


Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat