Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

MGtE IX. Szakmai Nap

« Vissza a főoldalrawww.mgte.hu » MGTE » MGtE IX. Szakmai Nap


A Magyar Geotermális Egyesület egynapos geotermikus szakmai találkozót szervez 

2016. november 10.-én Veresegyházon, 

a Szabadidős és Gazdasági Innovációs Központban (Veresegyház, Fő út 45-47.)


Miért éppen Veresegyházon?

Mert itt már senki nem gondolkodik abban, hogy földgázzal kellene fűtenie.


Miről szól a szakmai nap?

Mesterséges vízkiemelés termálkutakból centrifugál szivattyúval

Általános ismertetés hangzik el a függőleges tengelyű, többlépcsős centrifugál szivattyúk vízbe merülő típusáról, amit röviden búvárszivattyúnak nevezünk. Szó lesz többek között a jelleggörbéről, a szükséges beépítési mélységről, az NPSH értékről, a kavitációról, a frekvenciaváltós szabályozásról, a frekvencia és a teljesítményfelvétel összefüggéséről, a minimális fordulatszámról, a kimeneti (színusz) szűrőről és a motorhűtésről.

Esettanulmányi szinten bemutatunk termálvizes búvárszivattyú alkalmazásokat három településen. Ismertetjük az üzemi körülményeket, a tapasztalatokat, a meghibásodásokat, és választ keresünk pl. arra kérdésre, hogy a gyártói tiltás ellenére miként működhetett egy szivattyú 21 Hz-es fordulatszámon 90°C-os környezetben folyamatosan csaknem 5 éven át.

Bemutatjuk az olajipar által extrém körülményekre tervezett szivattyúk felépítését, illetve a felszínről tengellyel hajtott ún. hossztengelyes gépek kialakítását, előnyüket és hátrányukat a merülő szivattyúkhoz képest.

Lehűlt termálvizek továbbhasznosítása hőszivattyúval

Ismertetjük a hőszivattyút, mint temodinamikailag egy hűtési körfolyamatot megvalósító eszközt, ami alkalmas arra, hogy használhatatlanul alacsony hőmérsékletű energiából értékes hőmérsékletű energiát készítsen. Kitérünk a jósági tényező (COP) lényegére, kiszámítására, és hogy miként tudjuk azt gyorsan és egyszerűen megbecsülni. Bemutatunk egy lehetséges kertészeti alkalmazást lehűlt termálvízből történő további energianyeréssel.

Méréstechnika

Előadás hangzik el arról, hogy milyen fizikai elv alkalmazásával milyen mérőműszerrel lehet(ne) megmérni a gázos termálvizek víztartalmát. Foglalkozunk még a termálkutak vízszintmérési problémájával, néhány helyszíni tapasztalat bemutatásával.

A veresegyházi geotermikus rendszer bemutatása

Rövid előadás szól majd a csaknem 3 évtizede folyó folyamatos fejlesztés főbb állomásairól, eredményeiről, tapasztalatairól, majd buszos kirándulással megtekintünk néhány fontosabb létesítményt.

Részletes program>>

A rendezvény helyszíne: Veresegyház

A rendezvény időpontja: 2016-11-10   

A rendezvény linkje: Itt >>

^ Ugrás az oldal tetejére ^


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat